Pod okriljem Boksarske zveze Slovenije deluje 34 boksarskih klubov. Prvi klub, ki ga predstavljamo, je BK Boxeo iz Novega mesta, kjer je zadnjih pet let gonilna sila njegov predsednik Toni Turk, ki se je v preteklosti sam aktivno ukvarjal s kikboksom; bil je tudi državni reprezentant. Najprej je spregovoril o trenutnem stanju v klubu.

“Pomembno je, da smo redno testirani zaradi treningov s člansko ekipo, ki normalno trenira v naši Športni dvorani Marof v Novem mestu, saj je BZS razpisala tekmovanja in smo upravičeni do izvajanja treningov. Želel bi izpostaviti, da se zaradi prvega vala covida-19, ko smo prenehali s procesom treninga, nanj ni vrnilo kar osem mladih boksarjev. Mladina je v krizi in starši jih preprosto niso bili sposobni motivirati, da se vrnejo v telovadnico. Kljub vsemu smo pozitivno naravnani za prihodnje leto, da se bo stanje spremenilo in bomo ponovno deležni večjega obiska. V našem klubu imamo trenutno 80 članov, od tega je kar 30 žensk. Razvijamo tekmovalni in rekreativni boks, ki je v visokem porastu. Z BZS smo dobro sodelovali v času predsednika Saše Pučka, podobno je tudi zdaj,” je naš pogovor začel Toni Turk.

V preteklem obdobju ste bili zelo uspešni. Kaj so za vas najpomembnejši dosežki vašega kluba?
Redno se udeležujemo vseh tekmovanj v Sloveniji, dvakrat smo bili celo organizatorji slovenske boksarske lige, prav tako pa smo dvakrat organizirali Noč boksa v Novem mestu, ki je bila na prostem in zelo dobro obiskana. Prek tovrstnih boksarskih dogodkov si želimo popularizirati boks na Dolenjskem. Izpostavil bi rad, da smo bili osemkrat državni prvaki v različnih kategorijah in imamo tudi en nastop z državnim grbom, ki ga je bil v Italiji deležen Jakob Testen. Naša mlada boksarka Andriyana Muhič je dvakratna prvakinja med mladinkami. Državni prvaki so bili še Anže Pavlič, Zlatko Novčić, Jure Kovač in Gregor Starašinič.

Kdo skrbi za proces treninga tekmovalcev in rekreativcev v BK Boxeo?

Za zdaj vse aktivnosti v klubu glede organizacije in treninga večinoma vodim sam, sem pa v preteklosti že lahko prepustil določene skupine rekreativcev izkušenejšim boksarkam ali boksarjem iz kluba, ki so z veseljem in odgovornostjo opravili posamezne treninge. Sam sem zaposlen kot varnostnik v podjetju Krka in za zdaj še lahko usklajujem delovne in klubske obveznosti.

Kakšne so želje za prihodnost?
V novomeškem boksu si želimo več vztrajnosti pri tekmovalkah in tekmovalcih tudi po dopolnjenem 20. letu, ko se znajdejo v novih življenjskih izzivih. Vse življenje je treba trenirati dvakrat do trikrat na teden, da se človek dobro počuti. Mlade je pomembno privabiti iz hiš in stanovanj, da ne bodo sužnji različnih zabavnih naprav, ki žal preveč vplivajo na njihova življenja. V našem športu je potrebno veliko trdega dela in odrekanj. V naših letih, ko smo trenirali, smo imeli dve boksarski vreči, zdaj imamo v klubu 20 vreč in vse potrebne pripomočke. Treba je samo priti in trenirati. Sem pa zelo vesel, da je zavedanje starejših ljudi o pomembnosti rekreacije vedno večje in se jih veliko odloča za rekreativni boks. Zaradi porasta rekreacije bi si dolgoročno želeli večjih in kakovostnejših pogojev glede prezračevanja.

Zahvaljujem se za sodelovanje in pomoč novomeški lokalni skupnosti, medijem in vsem podpornikom iz gospodarstva, z željo, da bi v prihodnje naše sodelovanje v boksarskih projektih dvignili še na višjo raven.

Vir: Ekipa24.si